Green Hill Cup 2009

Gruppspelsmatch 1
Älta IF 2-Skå IK 0-0

I denna premiärmatch skulle det visa sig. Har vår inomhusform förbättrats än mer? Nu hade Hjelte och Hans-Åke gjort en liten toppning och tagit ut spelare från -90 till -93. Enbart det bästa är gott nog!
Själva matchen blev ett ställningskrig. Redan i den fjärde minuten spelar Lowa vackert fram Helen, som bara har att peta in bollen, när det blir en sån där. Ni vet!Alltså knut på fötterna. Bollen går snöpligt förbi!
Det dröjer ända till den tionde minuten innan vi tar över. Vi för spelet men lyckas inte med dom sista detaljerna.
Däremot lyckas vi med ett felbyte, med tre minuter kvar, när vi har en spelare för mycket på plan. Utvisning som följd och nu fick Älta upp ångan. Skå-tjejerna kämpar tappert och rider ut stormen. När slutsignalen går känns det ändå som ganska rättvist.
0-0 i öppningsmatchen, mot arrangörsklubben, det är en bra start.

Gruppspelsmatch 2 Lördag 24.1 klockan 2220!
Skå IK-Järla IF Vit 1-0

Nu skulle vi väl spräcka nollan.
Redan i inledningen kommer Nina fri men skottet går utanför1
Tre minuter in i matchen gör Järlas målvakt, som spelade lite okonventionellt, en jättegroda och totalmissar en utrusning men vi lyckas inte få in bollen.
I anfallet efter kommer Lowa fri när målvakten rusar ut och blockerar bollen. Utanför straffområdet! Ingen åtgärd.
Vi fortsätter att bomba på.
Nina skjuter utanför i ett jätteläge! Lisa P gör om samma sak! Anna skjuter i stolpen så det dånar om det! Alice är framme två gånger.
När ska vi få hål på dem?
Då sticker helt plötsligt Järla upp i ett anfall men , som vanligt så står hon där. Jacko alltså, och räddar skottet.
När paniken börjar att närma sig får Maria bollen, mitt på vår planhalva. Hon drar en motståndare, avancerar framåt och lossar stora kanonen!
Så skulle jag kunna ha skrivit men det hade inte varit sant. Hon skjuter visserligen men ingen kanon utan en tåfjutt som studsar och hoppar och smiter in alldeles vid målvaktens vänstra stolpe! 1-0(12.57)Det visar bara hur viktigt det är att skjuta.
Järla skapar en farlighet direkt men Jacko räddar. Vi går till en kontrastöt och Alice avlossar bössan.....i stolpen! Bara för att statuera vår överlägsenhet har både Nina och Helen några riktigt giftoga skott på slutet. Den här segern var knapp men solklar!

Gruppspelsmatch 3
IF Brommapojkarna-Skå IK 0-2 klockan 23.40

Skulle vi vinna gruppen och nå nästa gruppspel så var det nog säkrast att vi vann denna kamp. BP hade inte imponerat men man vet aldrig. Underskattning är en falsk vän.
Redan i första minuten visade Nina var skåpet skulle stå. Hon gör sin back och drar bollen i stolpen.Bara minuten senare hittar samma Nina Lowa som helt ren bara har att lägga in 0-1(1.10)Härligt med en bra start!
Sen är det faktiskt vi som slappnar av. Det är tur att vi har Jacko. Hon räddar oss vid två tillfällen. Det första räddar hon med magen! Den andra farligheten styr hon ut till hörna från en helt ren BP-spelare.
Spelet böljar fram och tillbaka. Vi för spelet men skapar inteså mycket. Lisa P har ett bra avslut som går över i den nionde minuten. Strax därpå visar Jacko åter varför hon står där mellan stolparna när bollarna viner förbi som projektiler.
I den sjunde minuten får vi en frispark på BP's vänsterkant. Kvick i tanken drar Lowa på och bollen går spikrakt upp i maskorna. Vi jublar men domaren dömer bort målet. Vi hör att han muttrar om inspark och därför höjer vi rösterna (vad fånigt i egentligen, vad skulle det hjälpa?)och försöker påtala att det var en frispark. Bogdan (domaren alltså) har bestämt sig, det blir inget mål!Snöpligt och verkligen inte rätt. Efter bmatchen har han mage att påstå att det var ruff på målvakten. Tillåt mig flina.
Med fyra minuter kvar får vi en frispark till vänster på BP's planhalva. Sassa drar på och träffar stolpen. Returen slås så när in av Helen.
Bara tretti sekunder senare visar Lowa en annan av sina specialiteter. En perfekt glidtackling! Nu är det ju bara ett problem. Dom är förbjudna inomhus och det blir till att sitta vackert i två minuter.
Under dessa två minuter kliver vår egen "penalty-killer" fram.
Helen spelar mycket kallt och tidsödande. BP lyckas knappt ordna något spel.
Jag skrev knappt va? En riktig farlighet hade man, men den räddade Jacko förstås.På mållinjen.
Istället blir vi fulltagliga och då får Erika för sig att göra ett mål! Va! Hon jagar livet ur en stackars BP-anfallare snor bollen och kämpar sig fram emot deras mål. Väl framme vid niometerslinjen skickar hon in bollen i nättaket! 0-2(13.10)
När slutsignalen ljuder har klockan passerat midnatt och det är trötta men rätt nöjda spelare som raglar in i bilarna för avfärd mot Ekerö.
Imorgon är det dags för slutspel!

Mellangruppspelmatch 1 Söndag 25.1
Järla IF Röd-Skå IK 1-1
Under natten mellan Lördag och Söndag hade Jossans knä svullnat upp. Hon var självklart orolig så även vi ledare. Det var samma knä som opererats och tillsammans beslöt vi att det var helt och hållet upp till Jossan om det skulle bli något spel. Dock, vid minsta lilla smärta av den där obehagliga sorten så skulle hon bryta.
Till start.
Redan i första matchminuten hittar Sassa till Nina som kommer fri från kanten. Järla-keepern gör en bra räddning.
Minuten senare hittar Lisa P till Anna som gör en kopia av det förra anfallet. Tyvärr kopierar även deras målvakt sin räddning.
Som ni säkert redan listat ut, var domarinsatserna under denna turnering väldigt ojämna.
4.45 in i matchen hittar Bogdan(domaren alltså) en sån där utvisning som man bara undrar över.
Men va fan ,domaren dömer.
En Järla-tjej klämmer till bollen. Jacko får fingrarna på den bara för att den försmädligt ska rulla in bakom henne och så är det 1-0(4.45) till Järla!
Som vanligt i denna turnering hänger vi inte med skallarna utan knyter näven i stället.
Direkt på baklängesmålet går vi till attack och belönas med en frispark. Lowa drar på en "patentare" dvs tåfjutt av värsta sorten. Bollen styrs av Helen och seglar förbi motståndarmålvakten men på mållinjen räddas den av en försvarare.
I nästa anfall räddar Jacko ett hårt närskott. Där var det nära!
8.52 in matchen skipas rättvisa. Erika sliter till sig bollen. Avancerar framåt på vänsterkanten och tittar upp. Hon ser Alice i mitten och skickar in bollen. Alice får bollen nästan bakom sig men lyckas med konststycket att få högerdojan på den. Bollen rullar med normal old-boyshastighet in vid stolproten till 1-1(8.52)Jubel på bänken, jubel på läktaren!
Jacko räddar oss åter när hon räddar ett hårt skott. Maria glänser vid ett flertal tillfällen och visar god form.
I Minut 9 får Anna på en kanon som träffar stolpen med fart. Minuten senare rammar Lowa samma stolpe. Nu känns det som en ren tidsfråga innan vi tar ledningen.
Erika kommer fri och ska precis avlossa bössan när hon fälls bakifrån. Järla får en utvisning och vi får en frispark. Det har då gått 10 minuter. Helen drar på frisparken som smiter precis utanför.
Fast det är vi som för spelet, kraftigt, så är det på vippen att vi styr in ett självmål med bara två minuter kvar. I slutminuterna är både Helen och Lowa fria med målvakten men slutresultatet 1-1 står sig och det ska nog Järla vara tacksamma för.

Mellangruppspelsmatch 2 Söndag 25.1
Skå IK-Rågsveds IF 0-0
Förutsättningarna var följande. Vi skulle gå vidare vid oavgjort eller seger. Det fanns vissa andra alternativ för oss också men det var seger vi skulle gå för.
I denna match skulle vi ställas mot en av våra gamla spelare. Emilie Reijs har ju bytt vår gula tröja mot Rågsveds vita. Vi lovade henne en riktig omgång när vi pratades vid på läktaren och nu skulle vi se. Mycket snack på liten verkstad eller....?
Lagom till matchen hade RIF hämtat en ny målvakt. Ryktet sa att hon var från deras A-lag(div 1) men jag tror i så fall att det var en tredjemålis. Skit samma oss skulle hon inte skrämma!
Det började lovande. Vi förde spelet och efter dryga tre minuter hade jag vrålet i halsen när Lowa hittar Nina som nyper till på rullande boll och rammar ribban så det dånade! Ett mycket vackert anfall.
Mer godis bjöds vi på efter sex minuter. Lowa hittar Lisa P Som på volley skarvar vidare till Erika som i sin tur dra på en volley som räddas till hörna.
Med sju minuter kvar räddar Jacko oss från påhälsning i maskorna. Hon var säkerheten själv.
Minuter senare jublade vi på läktaren lite för tidigt igen.
Nina forecheckar hårt på högerkanten. Backen blir blir livrädd och fumlar iväg bollen till Nina som tar tag i den och drar den utrusande målvakten och....... fastnar i golvet! Vilket elände!Bollen rullar sakta, sakta förbi både Nina och målvakten och ut till inspark.
Med fem minuter kvar är det Erika som skjuter i ribban.
Två minuter kvar och vi får ånyo en uppvisning i fotbollskonst. Sassa från sin vänsterkant ser Nina på högerkanten och når henne med en lyra. Nina å sin sida ser att Anna kommer fri i mitten och nickar bollen vackert vidare. Anna tar bollen på volley men skottet går precis utanför.
I matchen sista minut har Lowa öppet mål men hennes skott går så där en två centimeter utanför.
Den här 0-0 matchen skall RIF vara oerhört glada för. Ett rättvist resultat hade varit en storseger för oss.

Semifinalen
Älta IF 1-Skå IK 4-0

Vi var taggade men ganska möra. Sent spel på Lördagen, upp tidigt på Söndag och så den där eviga problematiken.
Vad ska man äta?Är det med frukost?Tjat, tjat och åter tjat! Med andra ord var de flesta ganska slaka men det gällde nog båda lagen.
Själva matchen började på allra sämsta sätt för vår del.
Ett kliniskt anfall från Älta. Ut på högerkanten, passning snett inåt bakåt och där dyker en spelare upp och väggar in bollen. Otagbart för vårt målvaktslejon Jacko.
1-0, och det har bara gått 22 sekunder!
Istället för att börja hänga med skallarna (något som vi inte gjorde denna helg) började tjejerna att kriga. Minuten senare hade Jossan ett bra avslut.
Nu började ett ställningskrig som pågick i fem minuter.
Fram och tillbaka.
Bygg upp spelet bakifrån, metodiskt spel och så hugger man mot motståndarmålet. Så där såg det ut.
I den 6 minuten fick vi en frispark mitt framför mål, nästan från halva plan. Maria klev fram och drog en rökare som smet strax ovanför ribban.
Med nästan tio minuter spelade visar Jacko klassen. En Ältaspelare kommer fri på högerkanten men Jacko visar utmärkta reflexer och styr ut bollen till en hörna.
Med 10.36 spelade får vi se något unikt, dock symptomatiskt för denna turnering, dessvärre. Jossan kämpar till sig bollen, helt juste, när visselpipan ljuder. Frispark säger den ena domaren ,kallad Sickan.
Jaha, det var ju märkligt tycker de våra och undrar för vad. Då visar den andra domaren, kallad Bogdan upp två fingrar samtidigt som han pekar på Jossan med sin andra hand och säger,
-Utvisning!
Behöver jag säga att bedömningen upprörde vissa känslor, såväl på bänken , på planen och på läktaren.
Jag vet att Älta inte kör med skumraskaffärer, (åtminstone hoppas jag det). Men det kändes lite skumt.
Nu var Älta dock effektiva när de bara 20 sekunder efter utvisningen får en frispark ute på vänsterkanten. två spelare skymmer Jacko och bollen smiter in via stolpen. 2-0 (10.53)och nu är uppförsbacken dubbel.
3-0(11.59) bara minuten senare, är tyvärr också en snygg sak. Åter en rusch på högerkanten, passning snett inåt bakåt där en spelare kommer i full fart och bara har att sätta dojan till.
Vi fortsätter att kriga men som ni säkert förstår så är ryggsäcken nu mycket tyngre. Spelet böljar fram och tillbaka men det märks nu att Älta har självförtroendet.
Vi har några halvchanser men inget att rapportera till Sportnytt om.
Två minuter kvar av semifinalen, avgörs den slutligen.
Turneringens kanske bästa spelare, Ältas # 8 Madeleine Martinsson får fritt fram på högerkanten. Från ca 10 meter får hon ladda på och får en härlig träff. Till och med Jacko är chanslös och imponerad. 4-0(13.04) och nu är det tyvärr kört.
Till och den värsta optimisten, dvs undertecknad ger nu upp. Nåja, nästan i allafall.
Ältasegern är kassaskåpssäker men långt ifrån odiskutabel. Dom har ett jättebra lag som leds av "importerna" Bertils/Rylander från "våra gamla vänner" Enskede FF, men det känns som det är en visselpipa som avgör matchen. Älta utnyttjar utvisningen, som i mitt tycke inte är i närheten av en korrekt dito utan "uppfinns"!
Älta IF 1, vann sedermera finalen mot Rågsveds IF med 3-0.
Ni får tycka att jag är en dålig förlorare men det står jag för. Det finns dom som tror att jag inte gillar domare. Ni kan inte ha mer fel. Jag älskar domare! Gärna bra sådana. Huvudsaken är att de är konsekventa. Jag går i taket när folk slänger skit efter domare. Själv talar jag gärna om vad jag anser är fel men går inte till otidigheter eller personangrepp.
Sen kan jag åter inte undra om det är så att killar generellt får bättre domare än damerna?